
Negativa skolupplevelser fick Erik att engagera sig politiskt: ”Vill inte att andra ska gå igenom det jag gått igenom”
Torsdag 15 augusti 2024
Allt färre unga engagerar sig politiskt, enligt Ungdomsbarometerns generationsrapport 2024. Smålandsposten träffar därför några av de unga politiskt engagerade i länet.
Den 23-åriga studenten Erik Persson Timm gick med i Liberalerna 2020 och blev aktiv i partiet 2021. I dag balanserar han politiken med studentlivet på personal- och arbetslivsprogrammet på Linnéuniversitetet och jobbet på akutmottagningen i Växjö. Han anser att politiken har gett honom bättre självförtroende och en stor personlig utveckling.
– Om jag skulle beskriva mig själv som person skulle jag säga att jag är ambitiös, omtänksam och extrovert, säger Erik Persson Timm, ordförande för Liberala Ungdomsförbundet i Kronoberg, LUF.
Erik är med marginal den yngsta med förtroendeuppdrag i Liberalerna i Kronoberg, men han anser att de äldre politikerna agerar bra mentorer för att få in den nya generationen i partiet.
– Just generationsutbytet blir värdefullt. Jag har även jobbat nära Anna Maria Corazza Bildt under EU-valet. Och i höst ska jag åka till Italien och hälsa på henne då hon driver ett hotell där, så det är en väldigt viktig och fin relation. Två generationer emellan.
När Erik kom in i partiet kom han med nya perspektiv på kommunikation och hur man kan framhäva Liberalerna Kronobergs varumärke utåt.
– Jag kom med förnyelse. Jag hade insikter om kommunikation inom politiken och just kommunikation är något jag drivit framåt inom partiet. Jag är väl också något av en idéspruta som person.
Han anser att hans politiska engagemang har haft stor betydelse för utvecklingen av hans personlighet.
– Liberalerna har lyft mig som individ. Helt klart.
Liberalernas huvudfrågor är skola, sjukvård och individens frihet med ansvar. Eriks eget engagemang i partiet bottnar i personliga upplevelser från skolvärlden.
– Jag har själv upplevt de negativa sidorna av skolvärlden och vill inte att andra ska gå igenom det jag gått igenom, därför bestämde jag mig efter gymnasiet för att ge mig in i politiken. Det var liksom den erfarenheten från skolan som blev avgörande.
När Erik började fanns knappt ett liberalt ungdomsförbund i Kronoberg. Så han har i princip fått börja om från början. Nu är de det fjärde största distriktet i LUF i Sverige bland unga.
Erik märker inte av bristen på politiskt engagemang bland unga så mycket.
– Det kan vara svårt att få unga aktiva inom partiet men att få de att bli medlemmar brukar gå ganska lätt. Vår politik kretsar ju kring skola, individens frihet och sjukvård; tre frågor som många unga tycker är viktiga i dag. Och allt inom LUF är gratis, vi tycker inte att politiskt engagemang ska vara en kostnadsfråga.
Att vara engagerad i ett parti som ligger på gränsen till riksdagsspärren kan vara utmanande.
– Det är klart att man blir lite orolig, men vi kämpar på som vi alltid har gjort. Och i slutändan är det partiledaren och partiledningen som styr skeppet. Anledningen till att vi har minskat tror jag beror på Tidöavtalet och att folk inte tycker att vårt parti ska samarbeta med Sverigedemokraterna. Jag förstår den synvinkeln och det är därför jag arbetar för att vi ska lämna det samarbetet.
När han inte studerar eller arbetar politiskt arbetar han som servicevärd på akutmottagningen på centrallasarettet i Växjö. Ett arbete som innehåller allt ifrån att städa till att transportera avlidna till bårhuset.
– Det är ett jobb som är väldigt viktigt och som har gjort att jag utvecklats mycket som person. På akuten har jag i princip sett allt. Det är klart att det inte är lätt känslomässigt, men man vänjer sig.
Genom jobbet på sjukhuset har Erik sett flera nivåer av vårdproblematiken i Sverige.
– Jag vet hur det är i offentlig sektor, jag har både sett det från golvet och inom politiken, säger han.
Att han valt just personal- och arbetslivsprogrammet beror på att det är personalfrågor och framförallt arbetsmiljö han vill arbeta med.
– Hur ska vi lösa vårdkrisen? Jo, genom mer personal och att förändra strukturen på vårdcentralerna, kan vi säkerställa att fler åtgärder görs där, så att patienterna inte behöver åka till sjukhusen. Det är inte sängar som saknas utan personal. Och anledningen till att personalen slutar inom vården är oftast arbetsmiljön. Där vill jag in och få vara med i alla processer för att kunna påverka.
– Jag är rätt van vid det hårda klimatet nu. Det kan vara någon som kommer fram och säger något när jag är ute och festar, men jag bryr mig inte så mycket.
På sommaren blir det mindre partipolitik och mer fokus på att jobba på sin egen profil.
– Jag jobbar på ändå men mer med min egen profil. Jag skriver debattartiklar och funderar över vilka förslag jag ska lägga fram under hösten. Och jag svarar alltid i min telefon, oavsett dag och oavsett klockslag.
I sommar har han i alla fall hunnit med en resa till London med en vän och i helgen ska han besöka familjens sommarstuga i Skåne.
– Jag föredrar främst att vara hemma och umgås med familj och vänner faktiskt.
Förutom att umgås med familj och vänner på fritiden så tycker han om att titta på serier.
– Terese i kassan, alltså. Hur bra är inte den? Annars älskar jag också Flickorna i växeln på Netflix som är en spansk serie. Den tar upp samhällsfrågor på ett bra sätt tycker jag.