Se alla

Debatt: ”Välfärden måste prioriteras”

Onsdag 13 december 2023

På tisdagens kommunstyrelse lade Allians för Växjö fram sitt budgetförslag för Växjö kommun 2024. Det är en budget som i ekonomiskt svåra tider sätter välfärden först. Nästa år är nämligen ett exceptionellt år, då den höga inflationen bidrar till tillfälligt höga pensionskostnader. För att inte behöva dra ner på välfärden kan vi tack vare många år med en ordnad ekonomi använda oss av så kallade synnerliga skäl.

Detta innebär att budgeten för 2024 landar på ett negativt resultat på 72 miljoner kronor. Det gör vi för att inte tillfälligt behöva dra ner på vår viktiga verksamhet under ett ovanligt år. Välfärden måste prioriteras och i vår budget görs flera viktiga prioriteringar.

I skolan läggs grunden för barn och ungdomars framtid. Därför ges ett extra tillskott på totalt 88,4 miljoner kronor till utbildningsnämnden. Tidiga insatser behöver prioriteras mer och därför ska 13 miljoner kronor gå till att öka elevernas måluppfyllelse på lågstadiet. En så stor del som möjligt av den elevpeng som ges för varje elev ska gå till undervisning.

Utbildningsnämnden ska därför få 20 miljoner kronor till höjd elevpeng. Förskolan lägger grunden till livslångt lärande. Det behövs fler platser där barn och föräldrar kan träffas och prata svenska. Därför går 5 miljoner kronor till att starta en ny öppen förskola i centrum och 2 miljoner kronor till att intensifiera arbetet med språkförskola, så att de barn som inte möter det svenska språket hemma kan få möjlighet att gå mer tid i förskola.

Alla Växjöbor ska ha tillgång till en trygg välfärd att lita på. Ett av kommunens kärnuppdrag är att ge stöd och omsorg till den som på grund av ålder, funktionsvariation eller andra anledningar behöver det. En stor satsning på totalt 17,6 miljoner kronor görs därför för att fortsatt ha en robust och flexibel omsorgsorganisation och för att kunna vidareutveckla arbetet med god och nära vård. Många äldre lider av psykisk ohälsa. Därför vill vi att kommunen inrättar en tjänst för äldrekurator. Vidare vill vi att de personer som idag får habiliteringsersättning ska få den höjd till 125 kronor per dag. De skolsocionomer som finns på våra skolor gör ett viktigt arbete. Vi vill att det arbetet stärks och satsar därför 1 miljon kronor på skolsocionomer. Det finns många goda exempel på välfärdens samverkan med civilsamhället. Det kan vara allt från träffpunkter till läxläsning och nattvandringar. Kommunens samverkan med civilsamhället behöver öka för att på bästa sätt ge stöd till dem som behöver det.

Allians för Växjös budget innehåller också flera viktiga satsningar för en trygg och attraktiv kommun. I dagens samhälle ser vi flera exempel på hur antisemitismen sprids. Detta behöver motverkas och vi vill därför att en särskild informationssatsning görs som riktas mot ungdomar. Hela kommunen ska leva och därför behöver en särskild strategi tas fram för att säkra levande tätorter och landsbygd. Ett växande näringsliv är viktigt för kommunens framtid. Flygplatsen är en viktig del för att möjliggöra detta. Kommunens service gentemot näringslivet behöver förbättras och regelkrånglet behöver minska i den mån det är möjligt.

Dessutom vill vi att det införs avgiftsfri parkering i centrum kvällstid. Växjös rika kultur- och fritidsliv är viktigt både för allas välmående och för kommunens attraktivitet. Det är därför viktigt att de satsningar som främjar kultur (t.ex. genom kulturskolans Studio 17) och som främjar rörelse på lika villkor i hela kommunen fortsätter.

Med vår budget vill vi ta ansvar i en svår ekonomisk tid. Att kommunen har varit återhållsam med ekonomin och gjort goda resultat under många år möjliggör att vi kan göra satsningar även nu. Framåt är det prioriterat att återgå till en budget i balans. Invånarna i Växjö kommun ska inte beskattas mer än vad som krävs för att klara välfärdsuppdraget. För att stärka hushållens ekonomi har vi som mål att sänka skatten när förutsättningarna åter tillåter.

Christina Rosén (L)

Pernilla Tornéus (M)

Jon Malmqvist (KD)