Se alla

Det är hög tid att prioritera skolmaten.

Söndag 16 april 2023

15 procent av 2022 års 9:or saknade behörighet till gymnasiet enligt Skolverkets statistik. Det finns flera olika orsaker till det. Oavsett orsakerna är det viktigt att skapa så bra studieförutsättningar som möjligt. Goda studieförutsättningar är bland annat god och näringsriktig skolmat, som eleverna faktiskt äter.

Vad tycker eleverna själva om skolmaten? I högstadiet är 40 procent nöjda. På gymnasiet är 46 procent nöjda. På skolorna finns idag matråd där det diskuteras hur skolmaten ska förbättras. För oss liberaler är det viktigt att varje elev kan få mer möjlighet att påverka och engagera sig i matsedeln. Personalen gör säkert sitt bästa när de sätter samman en matsedel som är näringsriktig och ligger inom ekonomiska ramar men om eleverna inte äter maten blir det ändå fel. Det är därför eleverna ska få mer inflytande och delaktighet.

Det viktigaste är att elever äter och får energi att klara av hela skoldagen. Bra skolmat ger mätta barn och mätta barn blir mer aktiva på lektionerna och presterar bättre på proven. Många elever känner sig dessutom stressade över att de inte hinner äta maten som serveras i skolmatsalen. För oss liberaler är det viktigt att varje elev kan få sin tid att äta i lugn och ro.

Det är hög tid att utreda och prioritera elevernas måltidssituation. Eleverna behöver få bästa möjliga förutsättningar för att äta en bra skollunch i lugn miljö.

Erik Persson Timm, ledamot i Servicenämnden för Liberalerna