Se alla

Det behövs fler avgiftsfria parkeringar under dagtid!

Fredag 12 januari 2024

När vi Liberaler hösten 2023 tog upp frågan om att slopa parkeringsavgifterna i centrala Växjö efter klockan 18 ledde det till en rad kontakter med affärsinnehavare, andra näringsidkare i Växjö centrum och även allmänhet. Vi var överens om att det behövdes en rad åtgärder för att vända utvecklingen i Växjö centrum från stagnation till ett levande centrum som utvecklas.
När detta skrivs har tyvärr centrum ännu fler affärslokaler som gapar tomma. Många restauranger och näringsställen signalerar bristande lönsamhet och funderar på att stänga. Växjös affärsinnehavare och invånare har i sina kontakter med oss Liberaler gett olika förslag:
Det behövs fler avgiftsfria parkeringar under dagtid, där du kan stå exempelvis en timme för att hinna med mer snabba ärenden. Det skulle underlätta för den som bara har några enstaka ärenden i centrum. Man kan parkera billigare på Norrtull (just nu gratis i vårt nya parkeringshus) men många kan inte gå så långt och samtliga med problem att förflytta sig har inte rätt till färdtjänst. Därför ska vi värna både centrum och äldre.
Det föreslogs elektroniska skyltar vid de stora infarterna till centrum som talar om var det finns lediga parkeringar. Det skulle underlätta att snabbt hitta parkeringar samtidigt som det skulle ha positiva inverkningar på miljö och klimat, eftersom onödig bilkörning i jakt på lediga platser eliminerades.
De som står i butik har betydligt tidigare än Växjös politiker insett att Växjö nu utvecklas till en turiststad och att det behövs en helt annan nivå på turistservice och turistinformation, än vad kommunen idag erbjuder. Flera affärsinnehavare berättade att de under sommarmånaderna får agera turistbyrå åt utländska turister och andra, eftersom kommunens turistbyrå är svår att hitta och lämnar mycket att önska när det gäller service och information.
Nog har en stad som Växjö råd att kunna erbjuda sina besökare ett bättre mottagande än två hyllor med broschyrer i kommunhuset.
För många utländska turister skulle det också underlätta med fritt wifi på olika platser i centrum då deras internetabonnemang ofta inte räcker eller inte fungerar här. Det är också viktigt att göra parkering för utländska turister så enkel som möjligt. Idag är detta ofta förknippat med ganska mycket krångel. En satsning där Växjö strävar efter att vara en attraktiv turiststad skulle betyda mycket för centrum.
Vi vill också se en satsning på fler aktiviteter och mer kultur. Musikhjälpen var ett lyft! Ett levande centrum är ett centrum med olika aktiviteter, restauranger och affärer. Det är kombinationen som är viktig. Det finns många städer i Europa av ungefär samma storlek som Växjö som på ett betydligt bättre än någon stad i Sverige lyckats skapa levande stadskärnor med ett brett utbud av kultur, butiker, restauranger med mera och där gående, cyklister, biltrafik och kollektivtrafik samsas. Växjö borde lära av dessa städer.
Vi Liberaler reagerar kraftigt mot politiska beslut som direkt missgynnar centrumhandeln. Ett av de värsta exemplen på detta är upphandlingen av det presentkort som skulle bli Växjö kommuns julgåva till sina anställda. Där ställde den styrande majoriteten tillsammans med C upp sådana villkor att centrumhandeln effektivt stängdes ute från upphandlingen. Hur kan det ses som hållbart och klimatsmart att flera hundra personer enskilt ska beställa transport av varor som beställs på nätet i stället för att handla i en fysisk butik i Växjö kommun? Så bidrar politiken till att döda alla tankar på ett levande centrum.
Skall Växjö centrum fortsätta att leva och utvecklas krävs det liberal politik, istället för den som S, V och MP nu bedriver med stöd av C.
Christina Rosén (L) ledamot i kommunfullmäktige
Gunnar Nordmark (L) ledamot i kommunfullmäktige