Gunnar Nordmark var emot Nato
Måndag 25 mars 2024
VÄXJÖ. Folkpartiet – som bytt namn till Liberalerna – var 1999 det första riksdagspartiet som tog ställning för ett svenskt Nato-medlemskap. Gunnar Nordmark i Växjö var med i partiet redan då.
– Jag var helt emot Nato då, men jag har ju tänkt om sedan dess, berättar han.
Det parti som bröt isen var dåvarande Folkpartiet, som ju numera heter Liberalerna.
De var först i riksdagen med att förespråka medlemskap i Nato. Det var 1999 som Folkpartiet beslutade på landsmötet för att verka för ett svenskt Natomedlemskap.
Gunnar Nordmark var förbundsordförande för Folkpartiets länsförbund i Kronobergs län 1998. Ett uppdrag han lämnade först i februari 2023 på egen begäran. Han är idag ledamot i kommunfullmäktige i Växjö för Liberalerna.
Folkpartiet skulle verka för ett Natomedlemskap, men han yrkade avslag på landsmötet. Han ville inte att Sverige skulle gå med i Nato 1999.
Gunnar Nordmark, som snart blir 70 år, minns Kuba-krisen 1962 när världen stod på randen till ett katastrofalt kärnvapenkrig mellan USA och Sovjet.
– Det präglade mig starkt hela min ungdom, det var min oro för ett fullskaligt kärnvapenkrig som gjorde att jag var emot Nato. Jag ville inte att Sverige skulle skyddas av Natos kärnvapen, förklarar Gunnar Nordmark.
– Runt 1999 trodde man ju dessutom på en positiv och fredlig utveckling i Europa. Då var det tio år sedan Muren hade fallit, Sovjet fanns inte och Ryssland ville samarbeta med Väst.
Gunnar Nordmark har gradvis förändrat sin syn på Nato och för 15 år sedan var han helt för att Sverige skulle gå med.
– De flesta av oss har gjort en resa i det här. Nu är det viktigt att stå upp mot Ryssland. Idag är Ryssland oerhört aggressivt, Putin pratar om intressesfärer och vill bestämma över om Sverige ska gå med i Nato.
– Jag skulle vara glad om vi inte behövde Nato eller om vi inte behövde ett militärt försvar. Men ibland måste vi människor göra svåra val, som att använda våld för att försvara sig, säger Gunnar Nordmark.