Se alla

Införandet av en fast omsorgskontakt tar för lång tid

Söndag 16 april 2023

SKPF lyfter i en debattartikel i denna tidning den viktiga frågan om införande av en fast omsorgskontakt inom hemtjänsten och vid de särskilda boendena. Liza di Paolo Sandberg, som är en av undertecknarna, från SKPF har själv suttit i utredningens referensgrupp och torde haft såväl god insyn som viss påverkansmöjlighet på förslaget, understryker i debattartikeln behovet av införandet samt önskar snabbare handläggning av genomförandet.

Regeringen beslutade den 29 augusti 2019 att tillsätta en särskild utredare med uppdrag att införa en fast omsorgskontakt i hemtjänsten (dir. 2019:52). Samma dag förordnades riksdagsledamoten Barbro Westerholm (L) till särskild utredare för utredningen. I november 2020 överlämnades utredningen till socialministern.

Centrala arbetsuppgifter för den fasta omsorgskontakten behöver, enligt utredningen, vara att utföra omsorgsinsatser men också medicinska uppgifter efter anvisning eller delegering från hälso- och sjukvården. Andra viktiga uppgifter är att planera och följa upp omsorgen och vara ”spindeln i nätet”. Det kan handla om att upprätta och revidera genomförandeplanen, informera och samverka med anhöriga, närstående, arbetslaget och andra aktuella yrkesgrupper som är delaktiga i den äldres vård och omsorg. Det kan också handla om att delta i uppföljningsmöten med biståndshandläggare, den samordnande individuella planeringen (SIP-möten) eller andra tvärprofessionella möten.

I utredningen betonas vidare att den fasta omsorgskontakten behöver ges tid, flexibilitet och handlingsutrymme i arbetet för att kunna justera schemat utifrån omsorgstagarens skiftande behov. När den fasta omsorgskontakten får stöd från närmaste chef, tid för tvärprofessionella möten och reflektion skapas också förutsättningar för en god arbetsmiljö som är gynnsam för både personalen och omsorgstagaren. Slutligen är en viktig förutsättning i allt arbete som den fasta omsorgskontakten utför är att denne har relevant utbildning och erfarenhet samt möjlighet till kompetensutveckling.

Man anser i utredningen att omsorgskontaktens kompetens behöver motsvara en undersköterskas och att den behöver regleras i lag. Vidare föreslås att lagändringarna ska träda i kraft vid två olika tidpunkter. Lagförslaget om att en fast omsorgskontakt ska erbjudas till äldre med hemtjänst föreslås att träda i kraft den 1 januari 2022. Förslaget om att den fasta omsorgskontakten ska inneha yrkestiteln undersköterska föreslås att träda i kraft den 1 januari 2030. Det senare datumet för ikraftträdande har valts med hänsyn till att verksamheterna behöver tid för omställning.

Vi delar SKPF:s uppfattning att tiden för införande blir alldeles för lång.

Liberalerna har redan lyft frågan inom den blågröna gruppen i omsorgsnämnden i Växjö. Medel ska vikas för att redan under 2021 förbereda för införandet vid årsskiftet. Förslaget att omsorgskontakten ska inneha yrkestiteln undersköterska måste kunna hanteras mycket snabbare än vad utredningen föreslår. Vi avser följa och driva frågan då en reglerade omsorgskontakt kommer att kunna bli till ett utökat stöd för våra medborgare med behov av hemtjänst eller särskilt boende.

Lars Rejdnell (L), ledamot i omsorgsnämnden i Växjö kommun