Se alla

Liberalerna: Avsätt pengar för att bevara och öppna slottsruinen

Torsdag 20 april 2023

Om bara två månader är det sommar igen. Det blir en sommar som för oss växjöbor på minst ett sätt blir annorlunda mot vad vi är vana vid.

Kronobergs slottsruin kommer att vara stängd och även om man kan se den på avstånd samtidigt som man äter sin glass köpt i fiket kommer en känsla av vemod att göra sig påmind. Borde vi inte ha råd att bevara detta kulturminne?

Statens fastighetsverk som äger slottsruinen, stängde 2022 ruinen på grund av säkerhetsskäl. SFV anser att det kostar för mycket att återställa ruinen i ett sådant skick att besökare inte riskerar att skadas.

SFV har bestämt att ruinen övergår till passiv förvaltning. Det betyder att SFV och staten beslutat att låta ruinen förfalla.

I den debatt som föregick ruinens stängning och även efteråt har det nämnts olika summor för vad det skulle kosta att göra så att besökares säkerhet inte riskeras.

Siffror på några tiotals miljoner har nämnts. 2022 verkade en siffra på drygt 40 miljoner vara det som gällde.

I samtal mellan SFV, Växjö kommun, Region Kronoberg och Länsstyrelsen i början på 2023 uppgav SFV att kostnaden är mångdubbelt högre.

Vi begärde därför ut de beräkningar SFV gjort av vad det skulle kosta att återställa ruinen och de underlag som fanns till beräkningarna.

SFV svarade föredömligt snabbt.

De handlingar vi fick visar att det inte finns några beräkningar alls.

Det som finns är en allmän uppskattning av kostnaderna, byggd på erfarenheter från andra renoveringar och på de skador SFV sett på ruinen, ingenting mer.

De summor som SFV anger gäller dessutom kostnaderna för att återställa hela ruinen som den var för flera decennier sedan.

Åtminstone med amatörers ögon skulle det kosta betydligt mindre, med åtgärder som gör att man utan fara kan besöka delar av ruinen som den inre borggården.

SFV har inte lyft möjligheterna att restaurera ruinen i omgångar. Det skulle innebära att kostnaderna fördelades över längre tid och på så sätt skulle bli lättare att bära.

De 10 miljoner som Växjö kommun ville anslå till ruinen, om SFV tog sitt ansvar och som bestämdes på Alliansens initiativ och efter ett omfattande liberalt förarbete hade räckt långt.

L har sedan det blev klart att Kronoberg skulle stänga drivit att vi lokalt och regionalt måste ta ett betydligt större ansvar för ruinen om den ska ha en framtid som besöksmål. Det gäller inte minst ekonomiskt.

Andra partier har valt att lägga sin kraft på att få staten att ta sitt ansvar.

Det är ett fåfängt arbete. I den av riksdagen 2017 beslutade kulturarvspropositionen fastslås att SFV:s så kallade bidragsfastigheter bland annat Kronoberg kostar alldeles för mycket. För att minska kostnaderna bör ett antal fastigheter säljas och andra övergå i passiv förvaltning.

SFV agerar helt i enlighet med detta. Det visar tydligt ansvarig minister Niklas Wykman (M) och hans företrädare Max Elger (S),i svar på frågor som rört kulturarvsfastigheter.

Politiker i Växjö och i Kronoberg kan fortsätta att hoppas på staten, eller också som Liberalerna inse att det är vi i Kronoberg som håller slottsruinens öde i våra händer.

Vill vi invånarna i Kronoberg och Växjö bevara vår slottsruin är det dags för handling. L är beredda att avsätta pengar för att bevara slottsruinen och öppna den igen.

Gunnar Nordmark (L)

Anders Landin (L)