Se alla

MOTION – ETT LEVANDE CENTRUM!

Tisdag 19 september 2023

Växjö kommun har sedan flera år tillbaka omfattande problem med parkeringar. Hittills har kommunens sätt att hantera detta i första hand varit att avgiftsbelägga gatuparkeringar i allt vidare cirklar ut från centrum, samtidigt som det är en uttalad strategi att hålla nere antalet parkeringar vid nya bostadshus.

Detta har lett till omfattande problem. Exempel på detta är svårigheter att hitta parkeringar för den som tar bilen till jobbet och därför onödigt körande för att hitta en parkering, mer ohållbara trafikmiljö allt längre ut från Växjö centrum på grund av en omfattande gatuparkering m.m. En ohållbar parkeringssituation bidrar dessutom till att göra centrum mindre attraktivt.

Det finns många städer i Europa av ungefär samma storlek som Växjö som på ett betydligt bättre än någon stad i Sverige lyckats skapa levande stadskärnor med ett brett utbud av kultur, butiker, restauranger med mera och där gående, cyklister, biltrafik och kollektivtrafik.

Växjö borde söka inspiration från dessa städer.

En ny strategi för att skapa en hållbar och levande stadsmiljö tar tid att utveckla.

Samtidigt brottas Växjö centrum idag med en rad problem. Många butiker lämnar centrum. Allt fler affärslokaler gapar tomma allt längre tid. Utbudet av butiker och tjänster har blivit allt mer ensidigt.

För att en stad som Växjö ska uppfattas som levande och attraktiv är det viktigt att ha ett centrum med ett stort och varierat utbud. Det bör finnas caféer, restauranger, pubar och olika typer av affärer liksom boende.  Det behöver även finnas teater, biograf, konsthall, bibliotek och museum. Mycket av detta återfinns i dagens centrum men utvecklingen går åt fel håll. Växjö centrum riskerar att utarmas och inte längre vara den attraktiva, spännande och trygga plats som vi vill ha.

I väntan på en mer omfattande strategi för att skapa ett långsiktigt hållbart attraktivt och välkomnande centrum finns det flera saker som vi redan nu kan göra för att vända utvecklingen åt rätt håll.

En är att förbättra parkeringsmöjligheterna och därmed gynna ett levande centrum.

Vi föreslår därför slopad parkeringsavgift efter klockan 18:00 även inom den så kallade Zon1 som omfattar Växjö centrum.

Många som skulle vilja besöka kulturverksamheter i centrum eller gå på restaurang eller något föreningsevenemang avstår därför att det uppfattas som allt för dyrt då kostnaden t.ex entréavgifter kombineras med den höga parkeringsavgiften.

Kollektivtrafiken är ofta inte ett alternativ då antalet turer kvällstid är för få. För personer som har lite svårt att röra sig är kollektivtrafiken dessutom av andra orsaker inte ett alternativ.

Det gäller bland annat äldre som vill besöka centrum för att delta i olika aktiviteter, besöka restaurang eller gå på något kulturevenemang och inte alltid kan eller vill gå allt för långt och därför vill parkera i själva centrum.

Vi vet också att äldre i större utsträckning upplever otrygghet i offentliga miljöer, vid busshållplatser med mera och därför inte ser kollektivtrafiken som ett alternativ.

Det skulle även gynna såväl växjöbor som verksamheterna i centrum i fall antalet avgiftsbefriade korttidsparkeringar ökades, eftersom det skulle underlätta för den som har korta ärenden att uträtta.

Vi yrkar

-att fullmäktige beslutar att införa avgiftsfri parkering efter kl. 18 i centrala Växjö vid Växjö kommuns allmänna parkeringar.

-att fullmäktige uppdrar åt Samhällsbyggnadsnämnden att utreda möjligheterna att öka antalet avgiftsbefriade korttidsparkeringar i Växjö centrum.

Gunnar Nordmark (L)  Christina Rosén (L) Michael Färdig (L)