Se alla

Replik: ”Plötsligt försöker centern framstå som ett skolparti”

Onsdag 13 december 2023

I Smålandsposten kunde vi den 7 juli läsa att Centern genom Tina Sturesson föreslog att en stängning av Centrumskolan i Växjö skulle utredas. Förslaget var mycket ogenomtänkt och vi frågar oss hur detta skulle hjälpa elever vidare. Ett sådant förslag innebär inget annat än ett stort svek gentemot skolungdomar! Elever som inte uppnår målen blir naturligtvis inte hjälpta av att man stänger deras skola! På nationell nivå har vi sett ännu ett förslag från Centern, nämligen förlängd skoltid med två veckor. Om vi ska ha en bra skola med bra utbildning för våra ungdomar krävs bra mycket klokare och genomtänkta förslag och åtgärder.
I en uppföljande debattartikel i Smålandsposten den 15 september finns mycket klokskap skrivet av kollegor på Linnéuniversitetet. Om problem uppstår på en skola ”bestämmer man sig naturligtvis för att rätta upp verksamheten”. Att stänga en skola och tro att man löser ett problem låter som när kråkan i Mamma Mu släcker lampan och säger ”Nu är det städat”. Problemet kvarstår när lyset slås på igen. I en artikel i Smp den 25 september skriver Tina Sturesson (C) istället att ”våra elever måste få den individuella uppmärksamhet och stöd de behöver”, vilket är något mer insiktsfullt. Artikeln innehåller dock inga konkreta förslag som innebär någon som helst förbättrad situation för Centrumskolan.
Man åstadkommer ingen förändring i skolan enbart genom att förlänga skoltid och skjuta till mer pengar. Alla som är insatta i undervisning vet att detta inte har någon effekt. Det som krävs är nya arbetssätt, effektiv pedagogik och en metodik som utarbetas utifrån elevernas behov. Det kan endast åstadkommas genom förändrade arbetssätt på skolan och i samarbete med forskare. Lärare har rätt till bra fortbildning för att kunna få nya idéer och mer inspiration. Som kollegorna på Linnéuniversitet skriver ”fortbildning är en färskvara” och tyvärr lyser bra fortbildning ofta med sin frånvaro i svensk utbildningspolitik, speciellt för språklärare. Man måste bryta gamla mönster och arbeta på ett nytt sätt. En ordentlig analys krävs också för att fastställa vad som kan ha gått fel när elever inte når uppställda mål. Vi vet att eleverna på Centrumskolan har oändligt många olika språk som sitt första språk. Kommer man till ett nytt land måste man få möjligheten att lära sig språket. Hur ska man annars kunna ta in ny kunskap skriven på ett språk man inte behärskar? Därför är en rejäl satsning på svenska som andra språk av största vikt för att eleverna ska kunna uppnå goda skolresultat. Språket är nyckeln!
En skola ger inte bara kunskap utan innebär också social trygghet för många familjer. Jag beklagar, kära kollegor i Centerpartiet, men ni kommer aldrig att bli ett skolparti! Vi Liberaler kan skola och vi kommer inte att acceptera en nedläggning av Centrumskolan.
Christina Rosén (L) Ledamot i kommunstyrelse och kommunfullmäktige